DANMAG ApS - Malerarbejde & renovering

Ingen varer i kurven.

BEREGN PRIS

Glans

Hvis du skal have malet væggene i hjemmet, har du måske allerede gjort dig en række overvejelser i forhold til at skulle vælge den helt rigtige maling. Glans kan eksempelvis være en stor del af udvælgelsen af det rette produkt, men hvad er glans i maling overhovedet? Her på siden har vi samlet en række informationer, der gerne skulle gøre dig klogere på, hvad glans er, og hvorfor valget af glans er vigtigt for et flot maleresultat.

Hvad er glans i maling?

Måske er det første gang, du skal i gang med et malerprojekt, eller måske vil du bare gerne vide lidt mere om de farverige produkter, som du sætter hjemmet i stand med. Uanset hvad der er dit udgangspunkt, har du formentlig lagt mærke til, at noget maling har et mere skinnende udtryk end andet. Det er glansen i malingen, der har betydning for, om resultatet bliver mere skinnende end mat. Glans er et overordnet udtryk for, hvor stort et indhold af lak der er i malingen. Det er lakken, der får overfladen til at skinne, så en god huskeregel kan være, at netop de to ord ’glans’ og ’skinne’ minder meget om hinanden. Derfor kan du altid være sikker på, at jo mere glans der er i malingen, jo mere vil den komme til at skinne, når den bliver påført.

Hvilken glans skal du vælge?

En malings glans måles på en skala fra 2 til 90. Det siger måske sig selv, men jo lavere tallet er, jo mindre lak er der i malingen, og jo mindre vil den komme til at skinne. Hvis en maling eksempelvis har en glans 50, vil det sige, at den indeholder 50% lak. Når en maling indeholder mellem 3 og 10% lak, anses den for at være mat. En maling med en højere glans karakteriseres derimod som blank. Når du kender til malingens glans, har du et bedre udgangspunkt for at vælge den rette til dit malerprojekt. Der kan nemlig være stor forskel på, hvilken glans der egner sig til hvilket rum, ligesom der er forskel på, om der skal males lofter, vægge eller træværk. Derudover skal du tage højde for, hvilken glans der passer til brug i eksempelvis køkkenet eller på badeværelset, hvor der kan være brug for ekstra rengøring på grund af fugt. Som udgangspunkt bør du vælge glans ud fra følgende råd:

Malingens glans: det vil sige 2-5-7-10-20-25-40-50-90

Glans fortæller, hvor mange procent lak der er i en vægmaling, loftmaling el. lak. Det vil sige, at en glans 5 vægmaling, er der 5 % lak i, og den er derfor det, man kalder mat. Jo højere man kommer op i glans, desto mere blanke bliver væggene, og jo mere kan de tåle, at man tørrer af på dem. De kan derfor også tåle mere slid.

En glans 5, er helt mat, og vil blive blank, hvis man gnider sin finger hen ad væggen. Ved kraftig/længerevarende gnidning vil den også blive gullig. Man bør derfor vælge en vægmaling med en lidt højere glans (evt. glans 6 el. 7) hvis der er risiko for berøring - eksempelvis i børneværelser eller gangarealer.

Værelser:

Glans 5 - 6 - 7 - 10
Alt efter, om man kan lide glans på væggene, er her frit valg af vægmaling.
(Børneværelser: Glans 7 el. 10 da de begge kan tåle en kraftig aftørring.)

Gang:

Glans: 6 el. 7
Da der er meget berøring af væggene i en gang, skal malingen kunne tørres af.
(Baggang: Her kan det være en god idé at bruge en vægmaling i glans 10)

Køkken:

Glans 10 - 20 - 25
Da der kan være meget damp i et køkken, skal der være mere lak i vægmalingen, så fugten ikke trænger ind i væggen. Man skal også kunne tørre sine vægge af i sit køkken. Især bag kogepladerne er det godt med en vægmaling i en højere glans.

Nogle vælger at male et felt med en vægmaling, med høj glans 25 el. 50 (Vådrumsmaling) i samme farve som de andre vægge. Man skal bare vide, at med en højere glans vil farven være lidt varmere i gløden, og den vil måske se ud som om, det ikke er den samme farve.

Stue:

Glans 5 - 6 - 7
Alt efter, om man kan lide glans på væggene, er her frit valg. De bruges mest i fraflytte lejligheder

Badeværelse:

Glans 25 el. 50 Vådrumsmaling
Det er meget vigtigt, at der er over 25 % lak i vægmalingen, altså over glans 25, til et badeværelse, pga. fugten/dampen der kommer i rummet ved badning, eller når vandhanen kører. Malingen holder fugten ude af væggene.

Lofter:

Glans 2 - 5 (glans 2 er en 100 % refleksfri loftmaling, også kaldet; Loft Mat)
(Badeværelsesloft: På badeværelser med meget damp og fugt vil det være godt at male loftet i glans 20 el. 25 som på væggen, pga. fugtgennemtrængning.)

Træværk (Karme, gerikter, dørplader og vinduer):

Glans 30 - 40 - 50
Pari-Dan 30, er glans 30 og det, man kalder en mat lak. Den flyder rigtig pænt sammen og skjuler spor/mærker efter penselsstrøg. Denne glans passer rigtig godt til malede døre fra Swedoor/Kilsgaard, som ligger på glans 30 - 40.

S-Emaille 40:

Er glans 40 og er en halvmat lak. Den flyder pænt sammen og skjuler til dels spor/mærker efter penselstrøg. Denne glans passer rigtig godt til malede døre fra Swedoor/Kilsgaard, som ligger på glans 30 - 40. Se evt. link til Swedoor/Kilsgaards hjemmeside med standardfarver:

Pari-Dan 50:

er glans 50 og det, man kalder en halvblank lak. Den flyder rigtig pænt sammen og fremstår med en halvblank overflade.

Pari-Dan 80:

er glans 80 og det, man kalder en blank lak. Den er god til dørplader og karme, hvis man vil holde et gammelt look, eller bare er glad for glans. Den er også rigtig god til at male gamle og nye møbler med. Den blev brugt i forbrugerprogrammet "Genbrugsguld", hvor de malede et bord med Pari-Dan 80 Vandig.

Få inspiration til maling af hjemmet

Uanset om du selv kaster dig ud i malerprojektet eller får hjælp fra et professionelt malerfirma, kan du altid få masser af gode råd til maling af huset indendørs. Her kan du blandt andet læse meget mere om, hvordan du hurtigt og nemt kan give ny elegance til hjemmet med maling. Du kan desuden finde mere information om, hvordan en erfaren maler kan varetage hele processen, så du undgår bekymringer om maling, rengøring og renlighed i forbindelse med arbejdet.

Fandt du denne FAQ til hjælp?
Thumbs up icon 0
Thumbs down icon 0

Har du flere sporgsmpspørgsmål?

Her på siden kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi oftest får.

Professionelt malerfirma & #1 Malerservice.
Dygtig til renovering og ombygning.

Vælg DANMAG til renovering af hus eller lejlighed og glæd dig til renoveringsarbejde i  topkvalitet og en fast pris.
Om Os:+45 71 74 72 41+45 50 311 311 (SMS)support@danmag.comdanmag logo
graduation-hat linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram